Kenyérsütés I.

Pár hónapja kipattant a fejemből, hogy sütök kenyeret, így kezdődött...

Az alábbi két kenyeret kipróbáltam, egyik finomabb mint a másik, lehet variálni a belevalókat, így a liszt fajtáját és a magokat. Sajna csak az egyikről van képem, de azt hiszem magáért beszél.

Nincsen kenyérsütőgépem, így előre leszögezem, hogy a blogba felkerült receptek, mind-mind kézzel, vagy robotgép dagasztóspiráljával gyúrodtak :)

 

12 órás DNK (Dagasztás Nélküli Kenyér)

1 bögre = 2,5 dl

- 3 bögre BL80 liszt

- 1,5 bögre víz

- 1,5 tk só

- fél tk élesztő (nagyjából levágtam az élesztőből)

 

 

 

 Az egészet összegyúrni és 12 órán keresztül keleszteni. A legjobb, ha este összegyúrod és majd reggel megsütöd, így lesz egyből friss kenyérke a reggelinél :)

200 fokra előmelegíted a sütőt, a tésztát beleteszed egy jénaiba és először fedővel kezded el sütni, majd leveszed a tetejét, hogy az is megpiruljon.

Bevallom, sosem mértem az időt, hogy mennyit kell sütni, de kb. 30-40 perc. Függ attól, hogy mekkora jénaiba teszed bele, és így milyen vastag lesz a kenyér, függ attól is, hogy hőlégkeveréses-e a sütőd. Tapasztald ki, hogy melyik a legmegfelelőbb idő/hőfok.

 

1,5 órás buci

Ha nincsen türelmed kivárni a 12 órát, akkor itt van egy rövidebb idő alatt elkészíthető, szintén DNK alapú recept. Ez kb. átmenet a zsömle és a kenyér között.

- 750 gramm liszt

- 1 ek szárított élesztő

- 2,5 tk só

- 500 ml melegvíz

- 100 ml tej

- 1 ek méz

Az eljárás ugyanaz. Gyúrd össze, és hagyd kelni legalább másfél órát. Melegísd elő a sütőt 240 fokra, tegyél egy vizes tepsit alulra, begőzöli a sütőt, ettől jobban feljön a kenyér.

Formázz bucikat, vigyázz, mert nagyon ragad, érdemes vizes kézzel megformázni.

Mehet a sütőpapírra és be a sütőbe kb. 20 percre.

Ezt is lehet reggelire adni, de akkor legalább 2 órával a család előtt keljél fel :)

 

Jó tévágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://chezchristine.blog.hu/api/trackback/id/tr37848181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása