VKF! XIV. Magyaros ételek - Túrós csusza

"Aki magyar, addig eszik,
Míg a koporsóba teszik."


Bár a magyarok a franciáktól tanulták el a cukrászsütemények készítését, az osztrákoktól a házi tésztákét, tésztaféléink igazi gasztronómiai büszkeségeink. Az első cukrászda a XVIII. század közepén nyílt Budapesten. A dobostorta, a Rigó Jancsi, a somlói galuska, a Rákóczi-túrós mind világhírű magyar édességek. A sós tészták, pl. a burgonyás és káposztás kocka önálló fogásként is megállják a helyüket. A különféle, gyümölccsel töltött gombócaink burgonya tésztából készülnek. A palacsinta, a rétes, az aranygaluska, a fánk rendkívül finom desszertként szolgálhatnak.

Én személy szerint nem is tudnék választani a sok finom ételkülönlegesség közül. Talán pont ezért esett a választásom az egyik legegyszerűbbre :)
Igyekeztem franciául is lefordítani, remélem több kevesebb sikerrel a nyugatiak is el tudják majd készíteni :)

A túrós csusza hagyományos magyar étel.

Elkészítéséhez tört-, kocka-, vagy hosszúkásra vágott (metélt) főtt tészta, egyes vidékeken szabógallér-nak is nevezett tészta illik hozzá, továbbá tehéntúró, vagy juhtúró és apróra vágott sült szalonna, valamint tejföl szükséges. Egyesek kaporral vagy édesen (porcukorral megszórva) szeretik. Készíthető halhússal is (pl. harcsa túrós csusza ágyon).
A túrós csusza adható főételként, vagy az étkezés végén desszertként is. Különlegessége abban áll, hogy előmelegített tányérra teszik a túróval kissé összesütött tésztát, erre újabb adag hideg túrót tesznek, forró, zsíros pörccel megszórják, majd hideg tejföllel meglocsolva tálalják.

Hozzávalók:
  • - 20 dkg szalonna
  • - 35 dkg csuszatészta (szárított)
  • - 25 dkg tehéntúró
  • - 2 dl tejföl
Elkészítés:
1. A tésztát lobogó, sós vízbe dobjuk és 7-10 perc alatt puhára főzzük

2. Míg fő, a szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírjára pirítjuk. Ha kész, a töpörtyűt papírszalvétán lecsepegetjük.

3. A kész tésztát leszűrjük (esetleg forró vízzel leöblíthetjük), és megforgatjuk a szalonna forró zsírjában.

4. Átmelegített tálba tesszük, megszórjuk az összemorzsolt túróval, rászórjuk a töpörtyűt, végül meglocsoljuk tejföllel, és tálaljuk.




Pâte au fromage blanc
Ingrédients:
  • - 20 dkg lard
  • - 35 dkg pâte (seche)
  • - 25 dkg fromage blanc
  • - 2 dl crème fraîche

Préparation:
1. Jeter la pâte dans de l'eau bouillante et salée. Cuire 7-10 minutes.
2. Pendant la cuissson de la pâte, hacher le lard en petit cube et rôtir. Quand le lard est a point, impregner sur une serviette.
3. Distiller la pâte cuite, et brandisser dans la graisse brulante du lard.
4. Mettre dans un plat chaud, saupoudrer avec du fromage blanc, verser le lard rôti, finallement arroser avec la crème fraîche et servir.

Bon apetit!

A bejegyzés trackback címe:

https://chezchristine.blog.hu/api/trackback/id/tr54409932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása